Förpackningar - källsortering
Det är bara förpackningar som hör hemma i soprummet. En förpackning är något som har förpackat och skyddat en produkt. Allt annat slängs i restavfallet eller på Nolängens återvinningscentral.
Alla förpackningar ska vara tömda, förpackningar med olika material ska separeras. Har du förpackningar som består av flera material, är grundregeln att du sorterar dem efter det material som väger mest i förpackningen.
Glasförpackningar
Glasförpackningar är flaskor och burkar gjorda av glas. Det finns olika kärl för färgat eller ofärgat (klart) glas.
Metallförpackningar
Metallförpackningar är förpackningar av plåt och aluminium såsom konservburkar, tuber och aluminiumformar etc.
Pappersförpackningar
Exempel på pappersförpackningar är; mjölk-, ägg-, juice-, fling- och pizzakartonger. Wellpapp, papperspåsar, toalettrullar och omslagspapper är andra exempel på pappersförpackningar.
Plastförpackningar
Du kan slänga både hårda och mjuka plastförpackningar i samma kärl.
Tidningar
I tidningsåtervinningen kan du slänga dags- och veckotidningar, facktidskrifter, reklamtryck, postorderkataloger etc.
Tips för enklare källsortering
- På Sveriges avfallsportal sopor.nu Länk till annan webbplats. kan du söka efter hur du hanterar olika avfall. Här finns även möjlighet att lära mer om hur du bäst sorterar olika avfallsslag.
- Sök förpackning i förpacknings- och tidningsinsamlingens sorteringsguide. Länk till annan webbplats.
- Sätt upp sorteringsguider på insidan av köksskåpet. På förpacknings- och tidningsinsamlingsens hemsida finns sorteringsguider på olika språk. Länk till annan webbplats.
- Skaffa olika kärl för olika sopor. För att märka upp dina kärl i diskbänkskåpet finns klistermärken att hämta på Bengtsforshus kontor.
Det här får du inte slänga i våra soprum
Farligt avfall
Du kan inte slänga farligt avfall i våra soprum. Farligt avfall är exempelvis; batterier, färg, kemikalier, el och elektronik, olja, ljuskäglor, lysrör och sprayburkar. Farligt avfall ska slängas på en återvinningscentral (soptipp) eller på en miljöstation.
Läkemedel
Läkemedel som blivit över ska inte slängas i mat- eller hushållsavfallet, de ska inte heller spolas ner i avloppet. Lämna överblivna läkemedel på Apoteket.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 september 2023
- Sidan publicerad av:
- Anna Sandström