Gå till innehåll

Flytta in

Välkommen hem! Här hittar du tips och råd inför inflyttningen.

Hyreshus

Foto: Anna Sandström

I hyresavtalet anges det datum du har tillträde till lägenheten.

Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.

Gör en flyttanmälan på Skatteverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring

Gör en adressändring på www.adressandring.se. Länk till annan webbplats.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i ditt kontrakt.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Betala din första hyra i god tid, så att pengarna har kommit in till oss innan du flyttar in. Hyresavierna finns tillgängliga på Mina sidor Länk till annan webbplats.

En hemförsäkring täcker skador som uppstår exempelvis vid brand eller stöld. Som hyresgäst ska du ha en egen hemförsäkring för ditt eget skydd och dina ägodelar. Försäkringen ska täcka skador både i bostaden och i källar- eller vindsförråd.

Hemförsäkringen kan också vara en trygghet om du själv skulle orsaka en allvarlig skada, som till exempel en brand. I de flesta hemförsäkringar ingår även stöldskydd och rättsskydd.

Bengtsforshus har också försäkringar men de täcker endast skador på själva byggnaden och omfattar inte hyresgästernas personliga egendom.

Du hämtar och kvitterar ut nycklar hos en bovärd i ditt område.

När du flyttar in får du ett antal nycklar. Förutom nycklar till lägenheten får du ofta separata nycklar till porten, tvättstugan och förrådet. Kontrollera att du har fått rätt nycklar och att antalet stämmer. Du är själv ansvarig för att hålla ordning på nycklarna. Tänk på att dina nycklar är värdeföremål som ska lämnas tillbaka när du flyttar.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 maj 2024
Sidan publicerad av:
Sofia Magnusson