Gå till innehåll

Spara vatten

Vatten är en av våra viktigaste resurser. Under torr väderlek är det viktigt att vi hjälps åt att spara på vattnet. Här får du några tips på hur du enkelt kan bidra till att spara på en av våra viktigaste naturresurser.

illustrationer som visar hur du kan spara vatten

Bli en mästare på att snabbduscha

När du duschar går det åt mellan 6 och 45 liter vatten i minuten. Under en dusch på 15 minuter förbrukas mellan 90 och 675 liter vatten. Varje minut du sparar i duschen, sparar alltså vatten! Tänk på detta när du duschar:

  • Duscha så kort tid som möjligt.
  • Stäng av vattnet när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.

Stäng av kranen

Visste du att du sparar upp till sex liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig? Om du låter den rinna förbrukar du upp till 24 liter vatten per dag i onödan! Lär dina barn att stänga av kranen när de borstar tänderna – en enkel vana att införa.

Diska smart

Vid en normalstor disk under rinnande vatten går det åt ungefär 120 liter. Så här kan du göra för att spara vatten vid diskning:

  • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
  • Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten.
  • Använd samma glas till dricksvatten under dagen så sparar du disk!

Utnyttja kylskåpet

Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt när du vill ha ett glas vatten, fyll en kanna med vatten och ställ i kylskåpet.

Tvätta effektivt i tvätt- och diskmaskin

Börja med att se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. I många fall räcker det med att punktbehandla en fläck eller att hänga ut plagget på vädring. Tvätta alltid fulla maskiner, det gäller både tvätt- och diskmaskinen. På det sättet sparar du mängder av vatten.

Undvik att bada i badkar

Ett badkar rymmer cirka 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i sverige. Ta en snabb dusch i stället.

Droppande kranar

Bli kvitt ett av de mest irriterande ljuden i världen och undvik att slösa på vattnet. Med droppande kranar kan upp till 15 liter vatten kan försvinna ner i avloppet varje dag – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5 500 liter om året. Hör av dig till oss om du har problem med droppande kranar!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2023
Sidan publicerad av:
Anna Sandström