Gå till innehåll

Temperaturen i din lägenhet

Tycker du att det är för varmt eller kallt hemma? Hur vi upplever temperaturen inomhus är ofta väldigt personligt.

Hyreshus

Foto: Niklas Eriksson

Här har vi samlat några av de vanligaste funderingarna som ofta dyker upp när hösten och vintern kommer.

Enligt överenskommelse med Hyresgästföreningen ska temperaturen ligga runt 20-21°C i lägenheten.

Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Värmen sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Vid snabba väderomslag, till exempel vid höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem med att ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad. Lösningen är att ta på en extra tröja och ett par varma tofflor den tid det tar för systemet att justera sig. Det blir snart rätt temperatur i din lägenhet igen.

På elementet sitter en termostat som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är över 20°C i rummet stängs elementen av då det inte behöver producera ut något värme i lägenheten. Därför kan elementet vara kallt trots att det är minusgrader ute. När temperaturen är under 20 grader så ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner för att få ut maximalt med värme.

Tänk på hur du möblerar. Soffor och hyllor som placeras framför elementet hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Tunga gardiner som hänger framför termostaten gör att den får svårt att känna av den genomsnittliga värmen i rummet och utgår från att det är varmare än det faktiskt är i rummet. Dra upp persienner för att låta solljuset komma in och göra sitt.

Drag vid golvet beror ofta på att friskluftsventilerna är helt stängda. För att ventilationen ska fungera ordentligt behöver frisk luft komma in i bostaden någonstans ifrån, och då blir det ofta genom till exempel springor under dörren.

Här kan du läsa mer om ventilationen i din bostad. Länk till annan webbplats.

Om temperaturen i din lägenhet är lägre än 20 grader under en längre period ber vi dig att först kontrollera så att alla element är på och att du därefter mäter inomhustemperaturen. Sätt upp en termometer på en av lägenhetens innerväggar och läs av ett par gånger under en dag eller två. Lägg alltså inte termometern i fönstret då detta ger missvisande resultat. Är det för kallt inne under en längre period vill vi att du gör en felanmäler så att vi kan göra en kontroll i fastigheten. Kontakta då din bovärd.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2023
Sidan publicerad av:
Anna Sandström