Gå till innehåll

Brandsäkerhet

Det bästa sättet att förebygga bränder är bra rutiner, brandskydd och kunskap om hur du ska agera om en brand uppstår.

Bild på brandvarnare

Foto: Sofia Magnusson

Brandvarnare

En brandvarnare är en bra livräddare då den uppmärksammar dig i ett tidigt skede och ger dig tid att agera innan branden blir för kraftig och katastrofen är framme.

Vi som hyresvärd ser till att det finns brandvarnare i din lägenhet och du ansvarar för att testa din brandvarnare regelbundet. Testa regelbundet genom att trycka på testknappen, då testas både larmfunktionen och batteriet. Det är särskilt viktigt om du varit bortrest en tid då batteriet kan ha tagit slut.

Brandsläckare

Med en handbrandsläckare kan du snabbt påbörja en släckning av branden och därigenom förhindra att elden sprider sig till en fullskalig brand. Har du en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare. Alla i hushållet bör känna till var den är placerad och hur den fungerar.

Brandfilt

En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Med hjälp av brandfilten kväver du enkelt en liten brand till exempel på spisen, bordet eller i kläderna.

Brandsäkra dig

Brandsäkring är det arbete man gör för att förhindra brandolyckor, det är viktigt att brandsäkra både i lägenheten och i trapphuset. Några exempel på brandsäkring är att kontrollera brandvarnaren, städa spisfläkten och inte ställa saker i trapphuset!

Hemförsäkring

En hemförsäkring täcker skador som uppstår exempelvis vid brand eller stöld. Som hyresgäst ska du ha en egen hemförsäkring för ditt eget skydd och dina ägodelar. Försäkringen ska täcka skador både i bostaden och i källar- eller vindsförråd.

Hemförsäkringen kan också vara en trygghet om du själv skulle orsaka en allvarlig skada, som till exempel en brand. I de flesta hemförsäkringar ingår även stöldskydd och rättsskydd.

Bengtsforshus har också försäkringar men de täcker endast skador på själva byggnaden och omfattar inte hyresgästernas personliga egendom.

Vanliga orsaker till brand i hemmet

  1. Spisen - glömd mat på plattan eller att spisen sätts på av misstag.
  2. Rökning - rökning framför allt sängrökning.
  3. Levande ljus - bränder kan uppstå i brännbara ljushållare eller på grund av olämplig placering.
  4. Elektriska enheter - batteriladdning, tvättmaskin, torktumlare och frys.

Källa: Brandskyddsföreningen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2023
Sidan publicerad av:
Anna Sandström