Gå till innehåll

Flytta ut

Dags att flytta? Här hittar du tips och råd inför flytten.

Bild på flyttlåda

Foto: Sofia Magnusson

När du ska flytta är det mycket att hålla reda på - både när det gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Först och främst ska du säga upp ditt hyresavtal, observera att du måste fortsätta betala din hyra under uppsägningstiden. Du behöver också avsluta ditt elabonnemang och ändra din adress. Här finns information om sådant som är viktigt att komma ihåg.

Vi tillämpar en uppsägningstid om tre månader räknat från nästkommande månadsskifte. Vid dödsfall och vid flytt till ett äldreboende kan vi tillämpa en månads uppsägningstid.

Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.

Gör en flyttanmälan på Skatteverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring

Gör en adressändring på www.adressandring.se. Länk till annan webbplats.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i ditt kontrakt.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Du kan säga upp din automatiska hyresbetalning via din internetbank eller genom att kontakta ditt bankkontor.

När du flyttar måste du teckna ett elabonnemang på den nya adressen och avsluta ditt gamla abonnemang på den förra adressen. Meddela din elleverantör att du ska flytta i god tid före utflyttningsdagen. Glömmer du att meddela din flytt riskerar du att få betala för elförbrukning även efter att du flyttat. Kontakta din elleverantör för mer information.

Beställ flyttning (eller uppsägning) av dessa tjänster hos din leverantör i god tid.

När du har sagt upp din lägenhet behö­ver vi ofta din hjälp med att visa den för andra som är intresserade av att flytta in. Vanligtvis tar de som är intresserade av lägenheten kontakt med dig och ni kan komma överens om en lämplig tid. Kom ihåg att även visa förråd, tvättstuga och soprum. Om du av någon anledning inte kan närvara kan du kontakta din bovärd för visning av lägenheten.

Hela lägenheten ska städas mycket noggrant innan du lämnar tillbaka nycklarna. Om lägenheten inte är tillräckligt städad kan du behöva betala för städkostnaden i efterhand.
Du måste till exempel putsa alla fönster, städa bakom spisen, rengöra ugn och köksfläkt, frosta av frysen och rensa golvbrunnar.

Här kan du ladda ner mer information och en checklista inför flyttstädningen Pdf, 1.7 MB.

Innan du flyttar besiktiktigar vi lägenheten för att bedöma slitage och skador. Besiktningen sker i två steg och det är bra om du kan vara med vid båda besiktningstillfällena.

Förbesiktning

Inom en vecka från att du sagt upp din lägenhet genomförs en förbesiktning av din lägenhet. Ett visst slitage i lägenheten accepteras, men om det finns skador i lägenheten måste du eller vi ta hand om dem. Det kan till exempel vara en trasig tapet eller färgklotter som inte går bort. Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten kan du bli tvungen att betala för skadorna. Du har möjlighet att själv fixa mindre skador på fackmannamässigt vis så länge ditt kontrakt löper och på så sätt spara pengar.

Slutbesiktning

Sker i samband med avflyttningsdagen.

Vid slutbesiktning vill vi se:

  • En välstädad lägenheten i gott skick
  • Tömda och välstädad balkong, garage, uteplats samt källar- och /eller vindsförråd
  • Har du avflyttningsskräp ansvarar du för att detta transporteras till återvinningscentralen
  • Ställ inget i källargångar eller gemensamma utrymmen.

Tänk på all utrustning som tillhör lägenheten, dörrar, hatthyllor, gardinbeslag och så vidare måste finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du fått bruksanvisningar för lägenhetsutrustning lämnar du kvar dem i lägenheten till nästa hyresgäst.

Du som flyttar ansvarar för att lämna in alla nycklar till oss när kontraktet upphör. Om det fattas nycklar till lägenheten kommer vi att byta ut låset och debitera dig för kostnaden.

Du lämnar in dina nycklar enligt överenskommelse till en bovärd eller på vårt kontor på Källebergsgatan 1 i Bengtsfors.

Om inget annat har avtalats ska du lämna lägenheten och lämna dina nycklar till bovärden i ditt område när hyrestiden har löpt ut.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 maj 2024
Sidan publicerad av:
Sofia Magnusson