Gå till innehåll

Bredband och tv

Bengtsforshus lägenheter är anslutna till Bengtsfors Energi Nät AB:s fibernät och vi erbjuder alla våra hyresgäster, i såväl hyresfastigheter som på äldreboenden, uppkoppling till internet.

Dator, iPhone och hörlurar

Foto: Anna Sandström

Här kan du läsa mer om några av de tjänster du kan få tillgång till via bredbandsnätet. Bredbandsnätet bygger på öppenhet, vilket innebär att du som hyresgäst själv väljer vilka tjänster du vill köpa från vilken leverantör.

www.zmarket.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om vilka tjänster och leverantörer som finns att välja bland.

Internet

Vår bredbandsanslutning har en hastighet på upp till 100 Mbit/s för dubbelriktad trafik, vilket ger ökade möjligheter för dig som exempelvis vill jobba hemifrån. Förutom den bredbandsanslutning vi erbjuder behöver du en internetleverantör.

TV

TV-sändning via bredbandsteknik ger dig bra ljud- och bildkvalitet.

Som vår hyresgäst har du tillgång till ett grundutbud av kanaler som ingår i hyran: SVT1, SVT2, SVT barn, SVT24, kunskapskanalen, Tv4 och Axess TV.

Om du önskar ett större tv-utbud eller om du vill ansluta ditt bredband, gör du det själv hos valfri tjänsteleverantör. Det går också att få ytterligare en box installerad, för att exempelvis ha en tv i annat rum. Kostnaden för ytterligare box är 20 kronor per månad.

Telefon

Att ringa med bredband fungerar som att ringa på vanligt sätt och med samma kvalitet, du kan även behålla ditt gamla nummer. Det krävs en IP-telebox mellan bredbandet och telefonen, den står leverantören för. Fördelen är att du kan säga upp ditt fasta abonnemang.

Vanliga tjänster som till exempel nummerupplysning, återuppringning etc. fungerar som tidigare. Du behöver inte ha dator för att ha IP-telefoni.

Utrustning och inkoppling

Olika tjänster kräver olika typer av utrustning i bostaden för att kunna ansluta tv-apparater, telefoner och datorer. Instruktionerna nedan ger dig en vägledning om hur utrustningen ska kopplas.

Nätverksuttag och bredbandsswitch

I varje lägenhet finns ett nätverksuttag. Om du bara använder internet ska du ansluta din dator till nätverksuttaget.

Har du även tv- och/eller telefonitjänster behövs en bredbandsswitch. I sådana fall ansluts datorn till bredbandsswitchen istället. Bredbandsswitch har specifika uttag för tv, data (Internet) och telefoni. Till bredbandswitchen ansluts även telefoniadapter och digitalbox för anslutning mot telefon respektive tv.

Nätverksuttag och bredbandsswitch

Inkoppling av flera tv-apparater

Varje tv-apparat där du ska kunna se tv-utbud via stadsnätet kräver en egen digitalbox. Om du använder mer än en tv krävs att digitalboxarna ansluts via en tv-switch. Den får du i samband med att du tecknar dig för flera digitalboxar. Tv-switchen ansluts i sin tur in mot bredbandsswitchen.

Inkoppling av flera tv-apparater

Inkoppling av flera datorer

Om du använder fler än en dator i bostaden krävs att du själv köper en bredbandsrouter. Bredbandsroutern kopplas in i bredbandsswitchen.

Inkoppling av flera datorer

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 mars 2024
Sidan publicerad av:
Mia Schagerholm