Gå till innehåll

Söka boende

Hyreshus
Hyreshus

För att söka bostad behöver du först registrera dig hos oss. Det gör du genom att skapa ett konto på Mina sidor Länk till annan webbplats.. Att stå med i vår bostadskö är kostnadsfritt.

Det är viktigt att du håller dina kontaktuppgifter uppdaterade för att vi ska kunna kontakta dig angående lediga lägenheter.

Om du inte har tillgång till internet kan vi naturligtvis hjälpa dig att söka bostad.

Stå i bostadskö

Du samlar en poäng per dag från den dagen du registrerar dig som sökande.

För att få stå i vår bostadskö gäller följande:

  • Du kan ställa dig i kö från 16 års ålder med automatisk spärr tills du fyller 18 år.
  • Du får inte ha oreglerade hyresskulder eller andra betalningsanmärkningar. Kreditupplysning tas för att kontrollera eventuella anmärkningar eller skulder hos kronofogden.
  • Du ska ha en ekonomisk situation som gör att du, enligt vår bedömning, rimligen kan klara av att betala hyran för den sökta lägenheten. Som inkomst räknas: lön, pension, föräldraersättning, sjukersättning, A-kassa eller studielån i minst sex månader framåt i tiden från och med inflyttning. Du får också räkna med barnbidrag, bostadsbidrag samt inackorderingstillägg. Försörjningsstöd och/eller etableringsersättning räknas inte som inkomst.
  • Du ska ha goda referenser från eventuell tidigare hyresvärd.
  • I samband med att du ställer dig i vår bostadskö och/eller undertecknar ett hyresavtal godkänner du Bengtsforshus GDPR-policy (behandling av personuppgifter).

Även när du flyttar inom Bengtsforshus ska du ha skött din lägenhet samt dina hyresbetalningar och inte ha några anmärkningar som hyresgäst.

Behåll din plats i kön

För att behålla din plats i vår bostadskö behöver du logga in i på Mina sidor en gång per år. Du kommer att få en påminnelse om att logga in till den e-postadress som är registrerad på ditt konto. Om du inte har någon e-postadress får du en påminnelse via brev. Om du låter bli att logga in kommer ditt konto att tas bort.

Anledningen till inloggningskravet är dels att vi vill ha en uppdaterad kö, dels säger dataskyddsförordningen att vi inte får spara personuppgifter längre än nödvändigt.

Förtur

Det finns två grupper av sökande som kan få förtur, student- och arbetsmarknadsförtur.

Studentförtur innebär att du får förtur om du blivit antagen till studier vid Stenebyskolan.

Arbetsmarknadsförtur kräver att du ska flytta till Bengtsfors kommun för att du fått jobb här. Du blir erbjuden lägenhet där det för tillfället finns lediga.

Erbjudande om lägenhet

Lediga lägenheter publiceras på vår hemsida och förslag skickas via e-post till dig som har registrerat att få förslag enligt önskemål. Du måste göra en intresseanmälan på de förslag du är intresserad av. Därefter skickar vi ut ett erbjudande som du tackar ja eller nej till. Erbjudande om ledig lägenhet sker samtidigt till max fem personer.

Bland de som tackar ja till erbjudandet gör vi en tilldelning. Tilldelning baseras på registrerad köpoäng samt individuell kundbedömning.

Om du inte svarar på tre erbjudanden sätts en spärr i systemet.

Flytta in

Före inflyttning ska du teckna en giltig hemförsäkring. Lägenhetsnycklar kvitteras ut hos bovärden i området mot uppvisande av kvitto på första hyresinbetalningen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 oktober 2023
Sidan publicerad av:
Mia Schagerholm